BEL FITIĞI NEDİR? BEL FITIĞI NEDEN OLUR?

  1. Anasayfa
  2. Blog
  3. BEL FITIĞI NEDİR? BEL FITIĞI NEDEN OLUR?
ankara hastane bel fıtığı teşhis ve tedavi

Ankara Hastane Bel Fıtığı Teşhis ve Tedavisi

  • Bel fıtığı yani lomber disk hernisi omurları arasındaki kıkırdak dokunun yıpranma ve zorlanma nedeniyle yırtılması, kopması ve yerinden kayması sonrasında sinir köklerinin sıkışması ile oluşur.
  • Bel fıtıklarının büyük çoğunluğu bel omurlarının son ikisinde meydana gelmektedir.
  • Bel fıtığının risk faktörleri şunlardır;
  1. Aşırı kilo – obezite
  2. Hareketsizlik
  3. Meslek hastalığı
  4. Genetik
  5. Sigara içmek
  • Bel fıtığı belirtileri;
  1. Alt bel bölgesinde ağrı
  2. Belden bacağa yayılan ağrılar
  3. Uyuşukluk
  4. Kas zayıflığı
  5. Mesane ve bağırsak fonksiyonundaki değişiklikler
  • Ağrıya tolerans yeteneği kişiden kişiye değişebilir. Kişi ağrıya katlanabiliyor olsa da, kasları kontrol etme yeteneğini etkileyen ilerleyici kas güçsüzlüğü ile belirgin uyuşma – keçeleşme varsa bir beyin cerrahisi uzmanına ya da fizik tedavi uzmanına başvurulması gerekmektedir.
  • Bacağa yayılan ağrının günlük yaşam aktivitelerinizi engelleyecek kadar artması, damla damla idrar kaçırma, idrar yapamama gibi bulgular, uyluk içi, bacakların arkası ile makat çevresindeki alanda meydana gelen ilerleyici his kaybı ve ilerleyici kas güçsüzlüğü gibi durumlarda acil tıbbi yardım gerekli hale gelmiştir.
  • Bel fıtığı teşhisi için ilk olarak doktor tarafından kişinin tıbbi geçmişi öğrenilir ve fiziki muayenesi gerçekleştirilir. Doktorunuz fiziksel muayene esnasında şikayetlerinizin, rahatsızlığınızın kaynağını sorgular. Daha sonra kişiye bir takım testler – taramalar uygulanır. Görüntüleme testleri doktorun problemli bölgeleri belirlemesine yardımcı olur. Röntgen, MRI, Bilgisayarlı tomografi,  gibi yüksek çözünürlüklü tanı cihazlarıyla fıtık nedeniyle oluşan omurilik veya sinir basısının tespit edilmesi amaçlanır.Bel fıtığı için MR ücretini hastanemizden öğrenebilirsiniz.
  • Bel fıtığı tanı yöntemleri dahilinde uygulanabilen yüksek çözünürlüklü tanı cihazları şunlardır:
  1. Röntgen
  2. Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
  3. Miyelogram
  4. Bilgisayarlı tomografi
  5. EMG
  • Bel fıtığı tedavi yöntemlerinde ilk olarak hastaya büyük orandan yatak istirahati, ağrı kesici, medikal tedaviler ve fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda bu yöntemlerle şikayetler giderilmektedir. Bu tedavilere rağmen geçmeyen, yaşam kalitesini bozan, iş-güç kaybına neden olan ağrı, kuvvet kaybı, idrar kaçırma gibi şikayetler varsa cerrahi tedavi yöntemi uygulanması gerekir. Bel Fıtığı için Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın cerrahi tedavide amaç baskı altında kalan sinir kökünün rahatlatılmasıdır. Günümüzde en çok kullanılan ve en fazla fayda gözlenen yöntem mikrocerrahi teknikle yapılan ameliyattır. Diğer yöntemler arasından lazer ile fıtığın küçültülmesi, endoskopik yöntemle fıtığın çıkartılması sayılabilir. Bel fıtığı Mr çekimi için hastanemizden randevu alabilirsiniz.
  • Yapılan incelemelerde ciddi bir sinir sıkışması yoksa ve bununla birlikte eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcutsa kas gevşetici ilaçlar, yatak istirahati ve zorlayıcı hareketlerden kaçınma önerilir.
  • Genel olarak bel fıtığı ağrılarında şunlar önerilir;
  1. İki kiloyu aşan ağırlıklar kaldırılmamalıdır.
  2. Öne ve yanlara doğru eğilme gibi hareketler yasaklanır. Yerden bir şey alınacaksa çömelerek alınması önerilir.
  3. Otururken bel boşluğu dolduracak şekilde bir yastık konması ve uzun süre oturulmaması önemlidir. Meslek gereği uzun süre oturulması gerekiyorsa saat başı ayağa kalkılmalı ve hafif esneme hareketleri yapmaya özen gösterilmelidir.
  4. Yukarı doğru uzanma hareketi de yapılmalıdır. Yüksekten bir şey alacaksa bir sandalye veya merdivenin üstüne çıkıp alması doğru olur
  5. Soğukta kalmama, açık pencere veya havalandırma önünde durulmaması önemlidir.
  6. Ağrıdan korunmak için stresten kaçınmak da gereklidir.
  7. Evde geçirilen süre içerisinde yatak istirahati yapılmalıdır. Çok sert zeminler sanıldığının aksine zararlı olabilir. Kaliteli ortopedik bir yatakta, en rahat edilen pozisyonda yatılmalıdır. Sağ veya sol yana yatıp bacakları gövdeye doğru çekerek anne karnında bebek pozisyonunda yatmak uygun bir pozisyon olacaktır.
  • Tanı konulduğunda istirahate ve kas gevşetici ilaçlara rağmen şikayetler devam ediyorsa lokal ağrı girişimleri veya akut dönem fizik tedavi teknikleri uygulanabilir. Kronik ağrılarda fizik tedavinin amacı günlük aktivitelere katılımı sağlamak için çekirdek gücü, esnekliği ve dayanıklılığı artırmaktır, akut durumlarda ağrı nedeni ile hastanın bu tedaviye katılımı kısıtlı olabilir.
  • Tüm bu tedavilere rağmen günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayacak ve yaşam kalitesini düşürecek şekilde devam ediyorsa cerrahi tedavinin zamanı gelmiş demektir.
  • Bel ağrılarınızı aksatmayınız. Ankarada bulunan SGK anlaşmalı özel hastane veya tıp merkezlerinde uzman doktorlara mutlaka muayene olunuz.
  • Ağrı kesicilerle ve yapılan fizik tedavi işlemleri ile geçmeyen ağrılarınız için acil cerrahi işlem gerektirir. Gecikme halinde bu şikayetler kalıcı hale gelebilir.
  • Ankarada bulunan SGK anlaşmalı tıp merkezi ve özel hastanelerde şikayetlerinizi geciktirmeden mutlaka muayene olunuz.
  • Ankara bel fıtığı için emar çeken hastaneler arasındadır. Bel mr çekimi için sgk anlaşmalı olarak hizmetinizdeyiz.
  • Ameliyatsız bel fıtığı ameliyatı tedavisi için hastanemize başvurabilirsiniz.
  • Gölbaşı özel hastane ,Balgat özel hastane, Dikmen özel hastane, İncek özel hastane,Kızılay özel hastane,Mamak özel hastane, çankaya özel hastane , ankara en iyi özel hastane, sgk anlaşmalı özel hastane muayene ücreti, sgk ile anlaşmalı özel hastaneler, emekliler özel hastane fark,
Popüler Yazılar
Menü
Translate »